De kranen van de Rotterdamse haven werkten niet meer. Vliegtuigen bleven aan de grond. De politie moest haar website sluiten. Dit alles was het gevolg van zogenaamde ‘ransomsoftware’, oftewel: gijzelsoftware. Dat is programmatuur die via slimme digitale wegen in computersystemen terecht komt, waarna die niet meer werken. Tenzij… tenzij je een flink bedrag betaalt, bij voorbeeld met bitcoins of andere cryptocurrency. En zelfs dan moet je nog maar afwachten of de blokkade wordt opgeheven.

Gevolg?

De supermarkt kan niet meer afrekenen. Assurantiekantoren kunnen geen polissen meer afsluiten. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dan hebben we het nog niet over ‘spyware’ gehad, waarbij criminelen in bestanden kunnen kijken. De vraag is vervolgens: kun je er ook wat aan doen? Jazeker. En de investering is niet eens zo hoog.

Veel ondernemers, met name in het MKB, denken dat dit fenomeen hun deur wel voorbij zal gaan en dat alleen de grote bedrijven hun verlies moeten nemen. Niets is minder waar. Voor minimale kosten is het mogelijk om op het zogenaamde ‘dark web’ – de duistere kant van het wereldwijde web – gijzelprogrammatuur te kopen en in te zetten. Soms gaat het om geld. Maar boosaardige personen die hun concurrenten een hak willen zetten, spinnen er ook garen bij.

Hoe te voorkomen?

De remedie is fatsoenlijk beheer van je IT systemen. Bij 2ICT doen we niet anders. Tot nu toe zijn onze klanten gespaard gebleven voor digitale ongemakken die door buitenstaanders worden veroorzaakt. Al onze beheerklanten beschikken over antivirussoftware die dermate effectief is dat internet criminelen geen kans krijgen. Als zij een nieuwe truc verzinnen zorgen wij ervoor dat deze software wordt geupdate c.q. aangepast. Echter… je kunt zelf ook nog heel veel doen. Bijvoorbeeld door je personeel te instrueren om altijd back ups te maken. Als een dagelijkse routine die je nooit meer verlaat. En natuurlijk: door 2ICT in te schakelen. Het alternatief is dat je op een dag aan de beurt bent. En dan wordt het fiks betalen!

Tenslotte: dat de Politie door die cyberaanval geen bonnen meer kon uitdelen, was natuurlijk wel weer meegenomen. In dit spaarzame geval was de uitspraak van Cruyff ‘elk nadeel heeft z’n voordeel’, uitermate waar…

Terug naar berichten