Ransomware-aanvallen zijn zeer verraderlijk en gevaarlijk. Bij deze cyberaanvallen kunnen hackers jouw bedrijfsgegevens versleutelen en losgeld eisen voor de ontsleuteling ervan. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om je bedrijf te beschermen tegen deze dreiging. Hieronder laten we vijf belangrijke tips de revue passeren. Want zo kan ook jouw bedrijf zich goed tegen ransomware-aanvallen beschermen.

Houd je software up-to-date

Zorg er altijd voor dat de software en de besturingssystemen op alle apparaten binnen je bedrijfsnetwerk regelmatig worden bijgewerkt. Updates bevatten vaak nieuwe software die recentere en intelligentere ransomware kunnen tegengaan en verhelpen.

Gebruik een effectief antivirusprogramma

Installeer en onderhoud krachtige antivirussoftware op alle apparaten in je netwerk. Deze programma’s kunnen helpen bij het detecteren en blokkeren van malware, inclusief ransomware, voordat het schade kan aanrichten.

Implementeer regelmatige back-ups

Maak regelmatig back-ups van al je bedrijfsgegevens en sla deze op een aparte locatie op, bij voorkeur offline of in de cloud. In geval van een ransomware-aanval kun je dan je gegevens herstellen zonder het losgeld te betalen.

Train je medewerkers

Educatie is essentieel in de strijd tegen ransomware. Zorg er dus voor dat al je medewerkers continu getraind en bijgeschoold worden in het herkennen van verdachte e-mails, links en bijlagen. Moedig hen daarbij aan om voorzichtig te zijn bij het gebruik van internet- en mailprogramma’s en vertel daarbij dat het erg belangrijk is om verdachte activiteiten direct te melden.

Implementeer netwerkbeveiligingsmaatregelen

Versterk jouw netwerkbeveiliging met firewalls, een IDPS (een netwerkinbraakdetectie en -preventiesysteem waarbij netwerkactiviteiten gecontroleerd worden) en andere geavanceerde beveiligingsmaatregelen. Dit kan helpen bij het blokkeren van ongeautoriseerde toegangspogingen en het minimaliseren van de kans op een succesvolle ransomware-aanval. Onze Security Scan zou hier ook een goed hulpmiddel bij kunnen zijn.

Door bovenstaande vijf stappen te volgen, kun je de kans op een ransomware-aanval aanzienlijk verminderen en de veiligheid van je bedrijf versterken. Blijf wel oppassen, want ransomware is nooit helemaal weg. Sterker: weet dan de dreiging van ransomware wereldwijd toeneemt. Deze kwaadaardige software kan elke organisatie treffen die niet de juiste maatregelen heeft genomen. Wees daarom proactief en kijk naar bovenstaande maatregelen. Zo bescherm je jouw bedrijf tegen de ernstige gevolgen van cyberaanvallen. Heb je ergens vragen over? 2ICT helpt graag. Neem vooral even contact met ons op als je iets niet vertrouwt. Twijfel niet, want voor je het weet, richt ransomware behoorlijke (financiële) schade aan.