Nu thuiswerken bij veel bedrijven steeds meer de norm is geworden, hebben medewerkers er een extra verantwoordelijkheid bij gekregen. Iedereen moet ervoor zorgen dat ze ook thuis veilig kunnen blijven werken op het digitale netwerk van hun werkgever. De digitale bedrijfsveiligheid mag niet in gevaar komen. Maar waar moet je dan eigenlijk rekening mee houden? Met onderstaande vijf eenvoudige tips kunnen jouw werknemers veilig thuiswerken zonder dat ze de digitale veiligheid van jouw onderneming in gevaar te brengen.

Zorg voor een veilige netwerkconfiguratie

Schakel een it-beheerder in die jou thuis helpt bij het opzetten van een veilige netwerkconfiguratie. Gebruik een betrouwbare router met up-to-date firmware, stel een sterk wachtwoord in voor WiFi-gebruik en schakelen een encryptie zoals WPA3 in. Werk daarnaast met een tweetrapsverificatie. Controleer regelmatig de beveiligingsinstellingen van jouw eigen router. Dit alles maakt de thuisnetwerkconfiguratie van jouw werknemers veilig.

Gebruik van VPN en beveiligingssoftware

Stel met betrekking tot netwerkbeveiliging duidelijke richtlijnen op voor jouw werknemers. Maak hen onder meer attent op het standaard gebruik van een Virtual Private Network (VPN). Zo wordt er een versleutelde verbinding met jouw bedrijfsnetwerk tot stand gebracht. Laat je medewerkers daarbij al hun apparaten beschermen met antivirus software. Zo is de thuiswerkplek perfect beschermd tegen cyberdreigingen. Ook het inschakelen van firewalls op thuisrouters is een belangrijke vereiste voor een veilige netwerkverbinding.

Versleutel gevoelige gegevens

Benadruk het belang van het versleutelen van gevoelige bedrijfsgegevens. Gebruik versleutelingstechnologieën voor het verzenden en opslaan van gevoelige bedrijfsgegevens. Moedig werknemers aan om gebruik te maken van end-to-end encryptie bij het verzenden van vertrouwelijke informatie via e-mail of berichtendiensten. Ook het gebruik van versleutelde opslagoplossingen in de cloud, zorgt voor extra bescherming. Zo blijven jouw bedrijfsgegevens veilig.

Geef je werknemers een cybersecurity-training

Investeer in trainingen over cybersecurity-bewustzijn. Zo zijn je werknemers zich bewust van de verschillende bedreigingen rondom thuiswerken. Zo’n security awareness-training leert hen hoe ze phishing-e-mails kunnen herkennen, sterke wachtwoorden kunnen maken en up-to-date kunnen blijven over software-updates. Zo worden kwetsbaarheden tegen gegaan. Bewustwording is een krachtig middel om cybersecurity te versterken.

Monitor, draai updates en reageer op mogelijke bedreigingen

Monitor het thuisnetwerk van jouw werknemers. Zorg ervoor dat software en firmware up-to-date zijn en installeer regelmatig beveiligingsupdates. Zo zijn verdachte activiteiten op de systemen van jouw thuiswerkende medewerkers snel zichtbaar en kun je adequaat reageren op digitale bedreigingen. Dat alles minimaliseert de kans op datalekken.

Conclusie? Als jouw medewerkers bovenstaande tips naleven, kunnen ze veilig thuiswerken. Neem dan als werkgever wel regelmatig veiligheidsmaatregelen en blijf zorgen voor bewustwording bij al je collega’s. 2ICT staat uiteraard klaar wanneer er netwerkbeveiligingsoplossingen geïmplementeerd moeten worden. Want een veilige digitale werkomgeving, waar dan ook, is essentieel.