Een cyberaanval kan een verwoestende impact hebben op een bedrijf. Financiële verliezen en reputatieschade zijn daar enkele noemenswaardige voorbeelden van. Het is daarom cruciaal om als bedrijf snel te reageren. Zo blijft verdere schade beperkt en krijg je de situatie vrijwel direct weer onder controle. Hieronder heeft 2ICT vijf belangrijke stappen op een rij gezet die je moet nemen als je slachtoffer wordt van een cyberaanval.


Breng de situatie direct in kaart

Zodra je op de hoogte bent van de cyberaanval, is het belangrijk om de omvang ervan zo snel mogelijk te begrijpen. Identificeer welke systemen, gegevens of netwerken zijn getroffen en probeer de bron en het type aanval te achterhalen. Kom je er niet uit? Dan kan 2ICT je helpen. Onze medewerkers zorgen ervoor dat jij de juiste responsstrategie kunt bepalen.

Meld de aanval

Natuurlijk zijn wij als it-beheerder op de hoogte van jouw cyberaanval. Maar daarnaast moet je andere autoriteiten ook zo snel mogelijk op de hoogte brengen van deze cyberaanval. Het kan geen kwaad om politie of andere toezichthoudende instanties voor gegevensbescherming in te lichten. Dit is aan de ene kant een verplichting voor wet- en regelgeving. Aan de andere kant kan het helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal en bij het nemen van juridische stappen tegen de daders.

Isoleren en afsluiten

Als je de getroffen systemen of netwerken hebt geïdentificeerd, is het cruciaal om ze onmiddellijk af ​​te sluiten van de rest van het bedrijfsnetwerk. Die stap voorkomt verdere verspreiding van de aanval. Deze vorm van digitaal isoleren kan helpen om verdere schade te beperken en andere delen van je netwerksystemen te beschermen.

Herstel

Zodra de situatie onder controle is, is het tijd om te beginnen met het herstellen van de getroffen systemen en gegevens. Dit kan onder meer door back-ups te draaien of door beveiligingstools te installeren. Deze aanvullende beveiligingsmaatregelen kan 2ICT voor jou treffen om toekomstige aanvallen te voorkomen.

Evalueren

Na de aanval en het herstel is het essentieel om een grondige evaluatie uit te voeren van wat er is gebeurd. Identificeer zwakke plekken in je beveiligingsinfrastructuur en neem samen met een ict-bedrijf zoals 2ICT maatregelen om deze te versterken. Investeer daarbij in cybersecuritytraining voor jouw medewerkers en blijf op de hoogte van de nieuwste bedreigingen en beveiligingsmaatregelen.

Kortom: door snel en doeltreffend te reageren op een cyberaanval, kun je de schade beperken. Verder zorgt bovenstaand stappenplan er voor dat jij toekomstige aanvallen kunt voor zijn. Probeer cybersecurity dus proactief te benaderen. Dat is essentieel voor het beschermen van je bedrijf tegen cyberdreigingen.